Café restaurant Het Veerhuis

Restaurant Het Veerhuis van Gert Zaat is gevestigd in een monumentaal wachthuis, aan een druk bevaren knooppunt van drie rivieren in Dordrecht. Hij handelt veel verplichtingen nu af via het Ondernemingsdossier, waar hij de gemeente toegang toe heeft gegeven.

Zaat hoorde van het Ondernemingsdossier via zijn contactpersoon bij Horeca Nederland, waarbij hij zes jaar voorzitter van de afdeling Drechtsteden was. In 2010 deed hij ook al mee aan een testfase van het programma.

Horecaondernemers zijn vaak zelf verantwoordelijk voor hun administratie. Digitaal gegevens kunnen uitwisselen is dan erg makkelijk. “Elke administratieve handeling die je kunt schrappen, is meegenomen.”
Voor zijn restaurant heeft hij regelmatig met de gemeente te maken: voor ontheffing van de geluidsnormen op Koninginnedag of voor een feest, ontheffing van de gebruikelijke sluitingstijd, of om nieuwe leidinggevenden door te geven voor de exploitatievergunning. “Op zich allemaal niet ingewikkeld. Maar je moet toch weer even naar de brievenbus, of naar de gemeente. En bepaalde gegevens moest je telkens opnieuw invullen. Dat hoeft nu niet meer.”

“Het begin was wel even een klusje”, geeft hij toe. “Eerst een account aanmaken en een e-Herkenning aanvragen. Dan het dossier vullen. De gegevens van de Kamer van Koophandel staan er automatisch in, de rest voer je zelf in. Maar vervolgens levert het je tijd op.” Makkelijker is het voor startende ondernemers: “Die zetten het er meteen goed in.”

Aantoonbaar
Zaat vindt het dossier vooral handig voor eigen gebruik: “Alles overzichtelijk en aantoonbaar op een rij: alle regelingen die voor jouw bedrijf gelden, je gegevens, je afspraken en afgehandelde acties.”

Interessanter wordt het als er nog meer overheden mee gaan werken: “Het ondernemersloket hier in Dordrecht zou eraan gekoppeld kunnen worden. De brandweer kan ermee werken voor de brandveiligheidsvoorschriften en de Voedsel- en Warenautoriteit voor de voedselveiligheid. En hoe meer collega’s uit de horeca eraan meedoen, hoe beter dat is voor de uniformiteit van het systeem.”
Zijn advies aan collega-ondernemers uit de horeca? “Snel mee beginnen.”

Terug