Mauser Benelux en Gemeente Oosterhout

Arnt Vermeer, gemeente Oosterhout (links op de foto) en Carola van Lammeren van Mauser Benelux.

Bij Mauser Benelux, specialist in industriële verpakkingen, staan veel documenten en afspraken over milieu en veiligheid inmiddels in hun Ondernemingsdossier. Dat werkt een stuk makkelijker, vertellen Carola van Lammeren van Mauser en Arnt Vermeer van de gemeente Oosterhout.

Voor dit interview zit Vermeer voor het eerst sinds maanden weer met Van Lammeren om tafel: “Als gemeente hoeven we nu nauwelijks nog bij Mauser langs te gaan. Bijna alles wat we willen weten, staat al in hun Ondernemingsdossier. Of de brandblussers op tijd zijn gecontroleerd, dat zien we al aan het digitale certificaat.”

Nadat ze in 2010 werd uitgenodigd voor een workshop door brancheorganisatie NRK, is HSE-manager Carola van Lammeren voortvarend aan de slag gegaan met het Ondernemingsdossier. Stap voor stap voegt ze onderdelen eraan toe. “Dat kost even tijd, maar daarna heb je er veel gemak van. Als ondernemer weet je waar je aan toe bent. In het Ondernemingsdossier staat netjes op een rij welke regels voor ons gelden en welke acties daaruit volgen. Vanuit het systeem krijgen we ook een seintje als er iets moet gebeuren, zo staan we niet snel meer voor verrassingen.”

Ook afspraken, taken en bevoegdheden worden eraan gekoppeld. Inmiddels is het Ondernemingsdossier van Mauser een handig hulpmiddel voor alles wat met milieu en veiligheid te maken heeft. Digitaal, dus altijd meteen in te zien. Ook als de betrokken collega er niet is, bijvoorbeeld van de technische dienst.

De gemeente mocht al snel delen in hun Ondernemingsdossier. Dit levert voor beide  tijdwinst en gemak op.

“Vroeger trok ik op verschillende plaatsen wat uit de kast voor een controle, nu is staat alles in dit ene online dossier”, vertelt Van Lammeren. “Ook onze externe auditor voor ISO 14001 is er blij mee trouwens.”

“De communicatie tussen Mauser en de gemeente verloopt nu zóveel makkelijker”, stelt Van Lammeren vast. “Er is ook meer vertrouwen gekomen in onze werkrelatie.” Voor Arnt Vermeer van de gemeente is die vertrouwensbasis belangrijk: “Ik ga ervan uit dat jullie als onderneming de wetten en regels goed naleven. Het Ondernemingsdossier helpt ons om dat sneller en slimmer te organiseren. Ik durf te stellen dat we zo méér zicht hebben op wat er bij een bedrijf gebeurt. Nu zie ik álles; bij een fysieke controle maar een momentopname.” Mauser heeft dit goed aangepakt, vindt hij: “We zitten nu meer als partners om tafel.”

Terug