Oerlemans Plastics

Therèse van Vuren, KAM Coördinator bij Oerlemans Plastics.

Bij Oerlemans Plastics, producent van flexibele foliën en verpakkingen werken ze vanaf eind 2011 met het Ondernemingsdossier. “Onze brancheorganisatie, de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK), vroeg ons of wij als een van de eerste bedrijven in onze branche wilden starten met het Ondernemingsdossier. De directeur vond het een goed idee, maar mijn verwachtingen waren niet zo positief. Ik was bang dat het een systeem naast een systeem zou worden met veel extra administratie. Dat bleek onterecht, want nu, anderhalf jaar later ben ik heel enthousiast.

Het Ondernemingsdossier kost in het begin wel even wat tijd, het moet groeien en naarmate je ermee werkt wordt je steeds enthousiaster.

“Dankzij deze tool hebben we nu heel overzichtelijk alle informatie op het gebied van milieuwetgeving, arbo, brandveiligheid en de RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) bij elkaar.”

In het Ondernemingsdossier staat een verwijzing naar onze arbocatalogus. Daar staan vijf prioritaire risico’s in, de belangrijkste risico’s in onze branche: machineveiligheid, hitte, transportveiligheid, geluid en gevaarlijke stoffen. Een arbeidshygiënist heeft de RI&E bij ons uitgevoerd en punten die voor verbetering in aanmerking kwamen, zijn als actiepunt in het Ondernemingsdossier opgenomen. Zo bleek dat de noodstoppen niet bij alle machines op de goede plek zitten. In het Ondernemingsdossier kunnen wij zien wat er over machineveiligheid in de arbocatalogus staat. Wat wordt er precies bedoeld met die noodstoppen? Er zijn dan voorbeeldoplossingen, maar je moet natuurlijk ook kijken wat voor jouw bedrijf het beste werkt. Op die actie volgt een heel traject en als uiteindelijk de noodstop op de goede plek zit, vinken we dat af en plaatsen we daar een bewijs (foto) van in het Ondernemingsdossier.

In de drukkerij hebben we, in het kader van uitstoot gevaarlijke stoffen, onlangs een blootstellingsonderzoek uitgevoerd om de uitstoot van VOS te meten. Dan kijken we hoeveel de uitstoot is en welk soort maskers voor onze mensen het meest geschikt zijn. We gebruiken wel maskers, maar zijn ook bezig met een plan zodat iedereen tijdig zijn filters wisselt. Daar willen we meer grip op krijgen. Daarnaast kijken we of volgelaatsmaskers iets voor ons zijn. Voorheen hadden we op basis van de RI&E 50 actiepunten in een excellijst staan die twee keer per jaar werden besproken met de Arbo werkgroep. Dat is natuurlijk veel te weinig. Door de acties en automatische herinneringen in het Ondernemingsdossier hebben we nu veel meer grip op de zaak en hebben we onze zaken veel beter op orde.

Het Ondernemingsdossier zet wetgeving eenvoudig om in maatregelen en concrete acties. Die acties koppelen we direct aan personen binnen ons bedrijf die daar iets mee moeten doen. En als ze dat gedaan hebben, dan zie ik dat en staat het certificaat of ander bewijs in het Ondernemingsdossier. Dat is handig. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor degene die wellicht in de toekomst het werk over moet nemen. Onze gegevens staan niet verspreid over kasten en mapjes binnen het bedrijf, maar in een online tool die door meerdere mensen binnen het bedrijf in te zien is zoals de hoofden van de Technische Dienst en de bedrijfsleider.

Ik heb door het Ondernemingsdossier meer grip op mijn werk en kan informatie beter delen, niet alleen met overheden maar ook binnen ons bedrijf. Wij delen relevante gegevens ook met de regionale milieudienst, die nu bij de RUD is ondergebracht. Ons bedrijf is gevestigd in twee gemeenten. Daarom is het Ondernemingsdossier ook zo handig. Zij kunnen zich vooraf inlezen en komen dan hier langs om het bedrijf te zien en wat zaken te bespreken. Dit scheelt heel veel tijd.

“In plaats van dat de toezichthouder bijna een hele dag hier was, kunnen we nu alle zaken in een, maximaal twee uur afhandelen.”

Het Ondernemingsdossier heeft alles te maken met vertrouwen. Wij geven toezichthouders een kijkje in de keuken, ze mogen alles vragen, meekijken in ons Ondernemingsdossier en altijd komen kijken. Daar plukken we beiden de vruchten van”.

Terug