Strandpark De Zeeuwse Kust en gemeente Schouwen-Duiveland

Strandpark De Zeeuwse Kust, een succesvol recreatiebedrijf op het eiland Schouwen-Duiveland, werkt sinds een aantal maanden samen met de gemeente via een Ondernemingsdossier.

De ondernemer: “Ik heb nu alles bij elkaar.” De gemeente: “Als de documenten correct in het dossier zitten, hoeven wij niet langs te komen.”

Hoe werken die afspraken in de praktijk? Marc Ruijtenberg, eigenaar van De Zeeuwse Kust, is begonnen met, bijvoorbeeld, het inscannen van de rekeningen van de afvalverwijdering. Zijn bedrijf moet met de rekeningen aantonen, dat het frituurvet op een juiste manier is afgevoerd en niet in het riool is beland. Voor de gemeente belangrijk om in de gaten te houden, maar daar hoeven de ambtenaren niet voor langs te komen. Dat kan makkelijk online. Wout van Brouwershaven, coördinator van de cluster Handhaving van de gemeente: “Wij kijken dan in het Ondernemingsdossier en zien: ok, er is zoveel afgevoerd, het is zo’n bedrijf, dat klopt wel.”

Burgemeester Gerard Rabelink: “De samenwerking tussen ondernemer en overheid moet praktisch zijn en in goed overleg met elkaar. Marc heeft de verantwoordelijkheid dat hier zo veel mogelijk gasten komen die een uitermate goed verblijf hebben. En wij moeten er op toezien dat die mensen op een nette en veilige manier in bijvoorbeeld zijn zwembad kunnen verblijven. Want op het moment dat daar een probleem ontstaat, komt er een klacht bij ons binnen. Dus de ondernemer regelt het goed, en wij zien daar op toe. Dat is het samenspel. De basis is vertrouwen. Het Ondernemingsdossier helpt ons afspraken te maken en deze op een makkelijke manier na te komen.”

Ruijtenberg: “Ja, als je geen vertrouwen hebt dan kan je wel stoppen met elkaar.”

Terug